fbpx
 
przyczepy kempingowe

Sprytne gotowanie w przyczepie kempingowej. Część II

Zapraszamy na drugą część pomysłów na gotowanie w przyczepie kempingowej. Tym razem skupimy się na daniach głównych i na tym, co warto zabrać ze sobą w trasę!

 

Proste i szybkie zupy

Czy na kempingu da się ugotować szybką zupę? Jak najbardziej! Wystarczy zamrozić wcześniej bulion, przygotować puszkę pomidorów, dodać odpowiednie przyprawy, zmiksować całość za pomocą blendera. I gotowe! W ten sposób można przyrządzić wiele pysznych, sezonowych zup-kremów, które nasycą i zarazem nie będą bardzo obciążające dla portfela.

Dania główne – nasze pomysły

Podstawą gotowania obiadów w przyczepie kempingowej powinny być suche produkty, które bez problemu można wozić przez wiele dni w trasie. Mowa tu o kaszach, ryżach i makaronach. Na ich podstawie można wyczarować dziesiątki prostych dań. Warto zabrać ze sobą kilka słoiczków pesto oraz puszki ze strączkami. Dzięki temu ekspresowo przygotujecie np. fasolkę po bretońsku albo smaczny makaron z pesto i świeżymi warzywami. Jeśli lubicie piec, możecie też poprosić o doposażenie przyczepy kempingowej w piekarnik – dzięki temu nawet w środku lasu będziecie mogli cieszyć się świeżą, ciepłą drożdżówką czy czekoladowymi babeczkami.

Korzystaj z kempingowych dobroci

Dobrze jest czasem odpuścić sobie przygotowywanie wykwintnych dań i zainspirować się kuchnią jak za dawnych lat. A to oznacza ognisko i kiełbaski! Zwykła kiełbaska upieczona nad ogniem to wciąż ogromna atrakcja i dla dużych, i dla małych. My polecamy zabrać też ze sobą paczkę pianek. Ognisko bez pianek się nie liczy!

Jedz lokalnie

Niewątpliwie ważnym elementem podróżowania jest też próbowanie lokalnej kuchni. Warto znaleźć małe ryneczki ze świeżymi owocami i warzywami, a następnie spróbować swoich sił w gotowaniu regionalnych dań w przyczepie kempingowej. Od tubylców możecie podłapać wiele prostych przepisów, które bez problemu można odtworzyć nawet na kempingu. Nie bój się rozmawiać i pytaj o różne dania!