01 lip Sprytne gotowanie w przyczepie kempingowej
Jesteśmy mistrzami gotowania w terenie, choć trzeba przyznać, że z nowoczesnymi kuchniami dostępnymi w naszych przyczepach kempingowych nie jest to szczególnie trudne – nowoczesne i dobrze wyposażone pojazdy praktycznie nie różnią się warunkami od tych, jakie znamy z domów i mieszkań! Chętnie jednak podzielimy się z wami naszymi sposobami na uprzyjemnienie gotowania podczas wakacji. Oto kilka pomysłów na to, jak gotować szybko, tanio i smacznie!
Szybkie śniadania – alternatywa dla pieczywa
Jeśli planujecie spędzić więcej czasu na łonie natury niż w mieście, możecie mieć problem z dostępem do świeżego pieczywa. Na szczęście istnieje wiele sposobów na przygotowanie pysznych i zdrowych śniadań bez chleba czy bułek! Polecamy zabrać ze sobą zapas płatków owsianych (w wielu sklepach dostaniecie je w kilogramowych opakowaniach) i mleka (może być świeże, przechowywane w lodówce albo też UHT “na zapas”, w razie gdyby w okolicy nie było żadnego sklepu). Do tego trochę owoców, bakalii, gorzkiej czekolady – i pyszna owsianka gotowa! Warto też zabrać ze sobą gofrownicę. Z prostego ciasta na naleśniki można przygotować chrupiącego gofry, które zachwycą zarówno najmłodszych, jak i nieco starszych członków rodziny.
Przekąski w podróży: nasze tricki
Przyczepy kempingowe Hobby posiadają lodówki z zamrażalnikiem o pojemności 15 litrów. Dzięki temu często zabieramy ze sobą w podróż lody, ale też tworzymy improwizowane, mrożone przekąski. Do zamrażalnika wystarczy wrzucić kilka bananów, a później zmiksować je razem z mlekiem kokosowym z puszki, by uzyskać chłodny i kremowy deser. Poza tym warto mieć w zapasie kilka gotowych przekąsek – maluchom na pewno przypadną do gustu chrupki kukurydziane czy orzeszki. Suche produkty nie psują się i mogą być z powodzeniem przechowywane poza lodówką.
Proste i szybkie zupy
Czy na kempingu da się ugotować szybką zupę? Jak najbardziej! Wystarczy zamrozić wcześniej bulion, przygotować puszkę pomidorów, dodać odpowiednie przyprawy, zmiksować całość za pomocą blendera. I gotowe! W ten sposób można przyrządzić wiele pysznych, sezonowych zup-kremów, które nasycą i zarazem nie będą bardzo obciążające dla portfela.
Dania główne – nasze pomysły
Podstawą gotowania obiadów w przyczepie kempingowej powinny być suche produkty, które bez problemu można wozić przez wiele dni w trasie. Mowa tu o kaszach, ryżach i makaronach. Na ich podstawie można wyczarować dziesiątki prostych dań. Warto zabrać ze sobą kilka słoiczków pesto oraz puszki ze strączkami. Dzięki temu ekspresowo przygotujecie np. fasolkę po bretońsku albo smaczny makaron z pesto i świeżymi warzywami. Jeśli lubicie piec, możecie też poprosić o doposażenie przyczepy kempingowej w piekarnik – dzięki temu nawet w środku lasu będziecie mogli cieszyć się świeżą, ciepłą drożdżówką czy czekoladowymi babeczkami.
Korzystaj z kempingowych dobroci
Dobrze jest czasem odpuścić sobie przygotowywanie wykwintnych dań i zainspirować się kuchnią jak za dawnych lat. A to oznacza ognisko i kiełbaski! Zwykła kiełbaska upieczona nad ogniem to wciąż ogromna atrakcja i dla dużych, i dla małych. My polecamy zabrać też ze sobą paczkę pianek. Ognisko bez pianek się nie liczy!
Jedz lokalnie
Niewątpliwie ważnym elementem podróżowania jest też próbowanie lokalnej kuchni. Warto znaleźć małe ryneczki ze świeżymi owocami i warzywami, a następnie spróbować swoich sił w gotowaniu regionalnych dań w przyczepie kempingowej. Od tubylców możecie podłapać wiele prostych przepisów, które bez problemu można odtworzyć nawet na kempingu. Nie bój się rozmawiać i pytaj o różne dania!